Celkem:
členů4377
aut786
témat1373
příspěvků19563

Nejbližší sraz
Členové on-line (0)
Chat OnLine: 0 členů
nissan-club.cz / Diskuze / Almera / Motor, převodovka / Chcípání na volnoběh po výměně baterie (N16)

Nejste přihlášen. Přihlašte se prosím vpravo nahoře, nebo se zaregistrujte.

Zpět

Chcípání na volnoběh po výměně baterie (N16)
Terrani

24.04.2011 20:41:43
Zdravím,
rád bych se podlělil o řešení problému, který nastal u mé Almery N16 1,5l r.v. 2001, a které by mohlo někomu pomoci. V autě mi odešla baterka a než jsem sehnal novou auto bylo pár dní bez šťávy. Po připojení nové baterky ale nastal problém. Když byl motor zahřátý, tak po nastartování okamžitě padaly otáčky a motor většinou zhasnul (chtělo to štelovat s plynovým pedálem, aby udržel otáčky). Podobné problémy byly řešeny na starém klubu, ale nikde nebylo nějaké jednoduché řešení. Jednoduchou úvahou jsem došel k závěru, že když to předtím jezdilo, tak bude problém s řídící jednotkou, která se po odpojení baterie vyresetovala. Tak jsem začal pátrat jak jí znovu naučit správná data. Po chvilce hledání jsem našel v servisním manuálu užitečnou kapitolu:

Uložení množství nasávaného vzduchu pri volnobehu do pameti (Idle Air Volume Learning)
Popis
„Idle Air Volume Learning“ je cinnost, pri které se ukládá hodnota
množství nasávaného vzduchu pri volnobehu do pameti; tato hodnota
je u každého motoru v rámci urcitého rozmezí stálá. Musí se provádet
vždy za následujících podmínek:
· Po každé výmene ventilu IACV-AAC, telesa škrticí klapky nebo ECM.
· Pokud jsou volnobežné otácky neno predstih zážehu mimo predepsané hodnoty.
PODMÍNKY
Pred provedením „Idle Air Volume Learning“ zkontrolujte splnení následujících podmínek.
Pri nesplnení následujících podmínek (i chvilkovém) se proces zruší.
· Napetí baterie: vyšší než 12,9 V (pri volnobehu)
· Teplota chladicí kapaliny motoru: 70 - 99°C
· Spínac PNP: sepnutý
· Elektrické spotrebice: vypnuté
(klimatizace, svetlomety, vyhrívání zadního okna)
U vozidel s denním osvetlením nastavte spínac do první polohy, kdy svítí pouze malá svetla.
· Motor ventilátoru chladice: nebeží
· Volant: prímý smer
· Rychlost jízdy vozidla: nulová

POSTUP CINNOSTI
Bez CONSULT-II
1. Nastartujte motor a nechte jej zahrát na normální provozní teplotu.
2. Zkontrolujte, zda jsou splneny všechny položky výše uvedených podmínek („PODMÍNKY“).
3. Vypnete zapalování a pockejte nejméne 9 sekund.
4. Nastartujte motor a nechte jej bežet na volnobeh nejméne 28 sekund.
5. Rozpojte konektor svazku snímace polohy škrticí klapky (hnedý) a následne jej behem peti sekund znovu propojte.
6. Pockejte 20 sekund.
7. Zkontrolujte, zda jsou volnobežné otácky a predstih zážehu v predepsaném rozmezí. Pokud nejsou, proces Idle Air Volume Learning neprobehne úspešne. V takovém prípade najdete v poznámkách na této strane prícinu problému.
8. Dvakrát až trikrát zvyšte otácky motoru. Zkontrolujte, zda jsou volnobežné otácky a predstih zážehu v predepsaném rozmezí.

Po aplikování tohoto postupu (povedlo se teda až na druhý pokus) je vše opět v pořádku, po nastartování motor poslušně drží oněch cca 700 volnoběžných otáček.

Ještě upozorním, že tento postup se vztahuje na Almery N16 do data výroby 07/2002. Od tohoto data je postup trochu jiný a je popsaný v příslušném servisním manuálu, který je ke stažení v sekci manuály.

Fress

20.03.2013 10:08:32
Ahoj. Mohl bys prosím sem dat i na 2004. Ten manual je v AJ a mám stím problém. Děkuji moc

lacuch

21.09.2014 08:09:15
Ahojte.je to stara tema ale stale aktualna.trha motor pri rozbiehani.nezacinajte hned s najdrahsiou opravou.pri oprave treba mysliet logicky a ekonomicky.teda od najlacnejsieho riesenia.auto trha preto lebo dostava zbytocne bohatu zmes.skontrolujte najjednoduchsie priciny.sviecky.znecisteny snimac volnobehu alebo zlomena priecka v zadnom vyfuku(nepriechodny.spaliny sa vracaju spet a lambady zle vyhodnocuju zmes).a az potom sa pustajte do vymeny retaze alebo drahych lambda sond.retaz prezije vecsinou auto(nie pravidlo)..som rad ak som niekomu pomohol s prispevkom.a este rada na koniec
Mechanika iba starsieho skuseneho alebo specializovaneho na danu znacku.ja som skoro vymenil33

lacuch

21.09.2014 08:31:08
Este som chcel dopisat..menil som na tine motor.dal som tam n16 s primery.ten motor ma vahu vzduchu.takze po prehodeni to mechanik vybral a zablendoval nakolko tam nieje kablovanie a nepatri to do mojho modelu.auto zacalo trhat.na prvy pohlad som si myslel ze ma ojebali ty co mi ten new motor predali.potom som si vsimol ze sa mi uvolnil pliesok ktorim bola zablendovana diera po vahe vzduchu.auto ide jak hodinky.kvoli uplnuj banalite som skoro ukrivdil poctivemu mechanikovy ktory mi motor zalacno predal.takze zacinajte vzdy od najlahsich oprav a nie hned investovat do drahej opravy.ten co to radi na nete ..on tu chybu mal ale vy nemusite..lacismajl 8

Zpět

-
Sponzoři klubu

Autokšeft Kernite Nissan Color Car Emado školní potřeby Stylemax reklamní agentura eLoading - webové stránky, e-shopy, profesionální e-systémy Motoron - výroba věcí pro auta Řeznictví Praha - Hudera a syn Vitráže - Sklenářství Vlašim Exkluzivní kosmetika

Děkujeme