Celkem:
členů4404
aut787
témat1373
příspěvků19565

Nejbližší sraz
Členové on-line (0)
Chat OnLine: 0 členů
nissan-club.cz / Diskuze / Pokec všeobecný / Poskytnutí první pomoci

Nejste přihlášen. Přihlašte se prosím vpravo nahoře, nebo se zaregistrujte.

Zpět

Poskytnutí první pomoci
Horal

v akci

03.03.2011 00:57:44
Jelikož se nám teď vyskytl zrovinka učebnicový příklad,zakládám toto téma o poskytnutí či neposkytnutí první pomoci.
Jak všichni víme,máme od nového roku povinnost mít v autě lékárničku s novou náplní danou zákonem.
A teď k problému:

Dne 1. března 2011, 7:15 ráno,teplota cca kolem 0 stupňů
www.novinky.cz/krimi/226470-tri-mrtvi-pri-srazce-autobusu-s-autem-na-plzensku.html

První dojmy,rychlý bavorák,možná ůnava či namrznutý kousek silnce ,chudák tři lidi v sešrotovaném autě.Pomoc jim poskytují řidiči ještě před příjezdem záchranky.

Dne 2.března 2011
www.novinky.cz/krimi/226716-posadka-havarovaneho-bmw-byla-hiv-pozitivni-zachranari-musi-na-vysetreni.html

Dojmy jsou ,že teď bude spousta lidí nejméně dva měsíce ve stresu,jestli se kvůli poskytnutí první pomoci nenakazili smrtelnou a nevyléčitelnou chorobou.
Jedná se hlavně o řidiče kteří poskytovali okamžitou první pomoc a kteří si určitě nevzali rukavice z nové lékárničky.Dále se jedná o hasiče,kteří vyprošťovali raněné z vozu a mohli se píchnout o použité jehly,které se údajně nacházely v autě.

Tak a teď k tomu jádru problému:
Podle některých právníků už jenom to, že zavoláte k postiženým první pomoc stačí k splnění "poskytnutí první pomoci",protože vy nejste školený personál k poskytování zdravotní pomocí.Někteří zdravotníci přímo z první pomoci dokonce laickou pomoc přímo odmítají s odůvodněním,že neškolený personál udělá více chyb s nezvratitelnými chybami vedoucích až k úmrtí,či invaliditě raněného.

A má potom význam vozit sebou v autě něco co nepoužiji?a navíc za co mohu být docela přísně trestán ,pokuď to není dle litery zákona?
A pokud se vyskytnu u vážné dopravní nehody budu mít čas na přečtení postupů a rad schválených a nařízených ze zhora? .

Tak že jak se na to díváte vy?

Zavoláte první pomoc a budete se pokoušet pomoci i vy,anebo zavoláte jenom první pomoc ?

PS:
Mohu vám prozradit ,že se dnes v práci řešilo i toto téma a poskytnutí první pomoci jenom telefonem suverénně vede smajl 9

Santi

03.03.2011 07:35:45
Pokud na to bude mít někdo žaludek může pomoct a nechat se navést zdravotníkem po telefonu. V té chvíli asi nikdo nepřemýšlí zda je to dle zákona či nikoliv. Tento případ ukázal, že je třeba si před jakýmkoliv zákrokem navléct rukavice. Kolega vozí náhradní v kastlíku v autě na doporučení synátora, který pracuje pro červený kříž. Teď vidím, že to má něco do sebe smajl 44 Z tohodle podle mě vznikne akorát mediální kachna.
Za mě pokud na to někdo má, tak ať v rámci svých možností pomůže. smajl 44

Alesh

03.03.2011 09:16:48
a) silne pochybuju, ze se fetakum volne povaluji pouzite jehly v aute. Stejne tak si nechodi slehnout na piskoviste. To je jen medialni masaz divacek novy. B) na vojne jsem byl velitel zachranaru u letectva. Ale je fuck, ze neci prvni pomoc je zaroven i pomoc posledni.

aumirek

03.03.2011 09:51:52
podle zákona opravdu stačí zavolat sanitku bohužel ani tuhle povinost mnozí nesplní ač nehodu zavinily.Vozit lékarničku není nikdy na škodu třebas ji použiješ i mimo nehodu třebas u vody a pro sebe.Mimochodem to nakažení aidsem hrozí jen při poranění kde je krev.Poranění stříkačkou volně ležící v autě je asi hodně nepravděpodobné.Navíc v lékarničce jsou tuším také rukavice které nákaze zamezí.Takže pokud tu pomoc zvládneš to znamená nekantneš se i ty měla by to být tvá povinost jak morální tak ze zákona.A navíc uvědom si že tuhle pomoct bude potřebovat třebas i člen tvé rodiny a někdo si také řekne a co je mi po něm a nepomuže.A že je tam leták neznamená že člověk by neměl znát alespon ty základy první pomoci.Otázka je že i ten co to zná v případě nehody vše zapomene a nebude schopen nic udělat
Ps ono pomoct nebo nepomoct je spíš o lhostejnosti k životu jiného a řeči stačí zavolat nebo mohu se nakazit a pod jsou jen výmluvy.a i pokud někomu ublížím svou pomoci tak za tohle nemohu být potrestán a v dnešní době telefonu tě opravdu i navedou co dělat
A pokud se nakazí ti placení záchranáři či hasiči je to smutné leč podle mne porušení bezpečnosti práce
Ale ty stříkačky povalující se na pískovišti není žádná masáž ale holej fakt

Horal

v akci

03.03.2011 10:20:08
Řidičák jsem si dělal v roce 1988 a to v rámci výuky pomalu celý rok,takže jenom problematice poskytnutí první pomoci bylo věnováno celkem dost času.(ono dát někomu umělý dýchání není zase taková legrace jak to někdy vypadá a chudák naše figurína Anča byla hodněkrát po smrti smajl 1 ).Takže za sebe mohu říci,že bych asi byl ten co zavolá a snažil by se pomoci(zatím jsem v této situaci nebyl a proto nemohu tvrdit ,že bych určitě pomáhal).
Jedno ponaučení už jsem si z těchto různých neštěstí vzal a to,že i když okolo zahrady kosím pangejt tak mám na sobě reflexní vestu,a nyní si vezmu ještě druhé ponaučení a jedny chirurgické rukavice navíc asi přijdou do příruční schránky.

aumirek

03.03.2011 14:14:47
horal máš pravdu ač máme každej rok školení včetně té prvé pomoci tak sám nevím jak bych v reálu obstál ale ono se cení i snaha a někdy to zvládne i laik není vždy jen potřeba to dýcháni či masáž srdce otázka je abys v reálu nakonec nepotřeboval tu pomoc i ty.Spíše mi vadí řeči zavolám sanitku a to stačí přeci se nebudu angažovat pro cizího člověka.
Pravda ale je že pokud je to člověk ce mne předjížděl přes plnou a třebas i ožralej tak bych se nepřetrhl

Big T

Si zabííííl!

03.03.2011 15:04:54
K tomu, že lékárnička se hodí i mimo nehodu:
1) poprvé se nám hodila když si kluk na jední sportovně-chlastací akci zrakvil koleno. Bylo to na 50 stehů a když jsem to viděl byl jsem fakt rád že jsme jí tam měli.

2) podruhé to bylo jeden silvestr, kdy kámoš v obecném veselí zakopl o obrubníček a spad na beton a pod rukou rozmáčk flašku. Naštěstí mu tam nezůstaly střpa a netrefil si šlachy.

Taková věc se NIKDY neztratí. Když jsme někde zaparkovali pod kopcem a někam táhli, tak jsem jí já nebo někdo z auta brali do batohu. Sichr je sichr.

Stejně tak vozim v autě hasičák. Když dojedeš k někomu zaklíněnýmu v káře a začíná hořet, tak mu to může zachránit život....

aumirek

03.03.2011 15:40:54
big t přesně tak říkám vždy lékárničku nevozím pro policajty ale pro sebe chválabohu jsem ji za 40 let nepotřeboval ale párkrát přesně tak jak píšeš

Horal

v akci

03.03.2011 17:27:30
Klucí,starou lékárničku mám v autě taky (znám se smajl 1 )a novou tam mám taky(pro ůčely kontrol).Hasičák hned po ruce stejně jako vestu,a v kufru mám ještě protipožární deku. smajl 44

A jinak dneska situace nabrala obrat:

zpravy.idnes.cz/mrtvi-z-nehody-u-dobran-byli-hiv-pozitivni-zachranari-musi-na-testy-11d-/krimi.asp?c=A110303_074209_plzen-zpravy_cen

Takže všem přeji aby to byla pravda a oni neměli nejstrašnější dva měsíce v životě smajl 44 smajl 44 smajl 44

aumirek

03.03.2011 17:49:17
mám za to že to jsou profíci tak ani se nemohli poranit o tu jehlu je to dost nepravděpodobné

Big T

Si zabííííl!

03.03.2011 17:54:42
Tak tak. Starou lékárnu jsem v káře nechal, abych nemusel kuchat novou předpisovou. Když někdo krvácí, tak mu pomůže uplně stejně dva měsíce prošlej tlakovej obvaz z nepředpisový lékárny.

Neaktivní člen

06.03.2011 14:00:58
mám zdrav. sestru jako sousedku a ta mi sama povídala,že nidko nevyhazoval staré obvazi,nebo prošlé,nebo tak,že vždy se vše použije,protože sice datum je prošlí,ale při záchraně života při auto havarii nebo kdekoliv jinde,nehledíš na hygijenu ,prostě berš co máš a prej dokonce v jedné nemocnici v německu,při havarii autobusu neměli dostatek obvazu něbo tak něco podobného a brali ještě obvazy po Němcích,to stejné je i v autolekárnách,pokud není porušen obal obvazu nebo náplastí,nebo tlakáču a nevím čeho všeho,tak je pevnej stále stejně a poslouží jako ten novej,když je třeba zachránit život,vezmeš i posoplenej kapesník,nemám pravdu ? smajl 1

Zpět

-
Sponzoři klubu

Autokšeft Kernite Nissan Color Car Emado školní potřeby Stylemax reklamní agentura eLoading - webové stránky, e-shopy, profesionální e-systémy Motoron - výroba věcí pro auta Řeznictví Praha - Hudera a syn Vitráže - Sklenářství Vlašim Exkluzivní kosmetika

Děkujeme