Celkem:
členů4404
aut787
témat1373
příspěvků19565

Nejbližší sraz
Členové on-line (0)
Chat OnLine: 0 členů
nissan-club.cz / Diskuze / Pokec všeobecný / Osoba blízká- 2010

Nejste přihlášen. Přihlašte se prosím vpravo nahoře, nebo se zaregistrujte.

Zpět

Osoba blízká- 2010
tom

27.09.2010 13:10:32
Ministerstvo dopravy, mezirezortní dopravní komise a poslanci se dohodli na zavedení takzvaného holandského modelu, který má vyřešit problém s prokazováním viny v případě, že se majitel vozu odkazuje na osobu blízkou. Model podle deníku Lidové noviny počítá s tím, že když je s autem spáchán přestupek, pokutu platí vždy jeho majitel. Bodový trest mu za to ale úřady připsat nemohou. Novela by měla začít platit na začátku roku.

Santi

27.09.2010 13:16:38
Už bylo na čase smajl 44

tom

27.09.2010 14:34:48
Myslím,že je to správné. Je hromada šílenců na silnici,kteří tohoto nedostatku v zakoně využívají. Když to funguje jinde,tak proč ne u nás.

sluník

27.09.2010 15:35:40
Jj přesně tak, kdejakej šílenec se za tu díru v zákoně schovává, jen ať hezky platí.

kajencik

banán

27.09.2010 16:39:16
Hm, takže za pár let, až mi někdo ukradne sekyru a někoho s ní zabije tak si půjdu sednout já.... smajl 43

Santi

27.09.2010 16:44:04
No pokud nahlásíš kradený auto, tak myslím, že nic platit nebudeš smajl 1 Tohle bude bič na frajírky co jezdí rychle přes obce atd. Myslím, že pokud půjčíš auto, tak to bude osobě, který hodně věříš. smajl 44

kajencik

banán

27.09.2010 16:48:12
No jasně, ale jde o princip - presumpce viny - tato situace s "osobou blízkou" se řeší hlavně kvůli tomu že Czech Radaru a spol klesají zisky, protože to lidé používají stále více a více, a troufám si říct že většina těchto stacionárních radarů je na přehledných úsecích kde vyberou nejvíce. Kdyby radši řešili aby policie chytala tyto nebezpečné jezdce v terénu, bylo by to daleko přínosnější, ale samozřejmě by na tom už zdaleka tolik nevydělali, chytili by jenom ty skutečně nebezpečné a ne ty co překročí rychlost o 10km/h na konci obce v noci.

Santi

27.09.2010 17:12:11
To máš pravdu umístění radarů je opravdu někdy na hlavu, ale oni i policajti stojí tam, kde ve většině případů peníze vyberou smajl 32
A s nastálou situací kdy policie hlásí, že díky úsporám se bude v terénu pohybovat hlavně po svých, by se mělo něco dělat. Už takhle je téměř není vidět. Tak ať si na sebe vydělají na vybraných pokutách smajl 44

kajencik

banán

27.09.2010 18:06:11
Tak to teda nemohu souhlasit, pokud policie bude hodnocena podle vybaných pokut, tak si budou ti piráti o kterých mluvíte jezdit furt stejně a dopadne to jenom na ty slušné co přehlédnou že jedou o něco rychleji, protože bude policie stát tam kde stojí dnes, aby vybrala co nejvíce.

Já jsem k tomuhle opravdu hodně skeptický, protože jestli jsem viděl možná jednotky radarů umístěných někde u školy, žádný v některé opravdu nebezpečné zatáčce nebo v úseku kde je opravdu potřeba zabrzdit, a desítky na rovnikách kde nehrozí absolutně žádné nebezpečí.

A větší represe a omezování osobních práv a svobod (potlačení osoby blízké, přesněji práva nevypovídat proti blízkému člověku, je potlačení ústavy, kde je toto právo dáno) rozhodně není cestou kterou podle mě potřebujeme jít.

aumirek

27.09.2010 20:18:54
Konečně je napadlo něco rozumného.Jezdí li někdo jak blázen tím nemyslím o 10 km at je potrestán.Navíc vždy jsem tvrdil chlap se přizná zbabělec to svede na manželku.

Papír

10.10.2010 00:02:18
Zase kecy v klecy. Odvolám se na listinu základních práv a svobod. Ta je zakotvena v ústavě. A ústava je více než zákon či vyhláška. Takže se nic nemění. Osobu blízkou uplatňuji 2x do roka a vž na parkování v Praze. Za rychlost mě zastaví a nebo si dojdu pro fotku. Ty fotky bych mohl použít na Občanku, jak jsou dobrý. smajl 1

Lacííí

10.10.2010 00:07:35
Nekdo se tu probudil a je chytrej... odvolavat se muzes, ale prd ti to pomuze

Papír

10.10.2010 00:16:33
Kde žiješ?? To se ti snaží vnutit oni. Je to jednoduchy půjdeš na přestupkou komisi a tam ředlložíš důkaz že jsi to nebyl ty. stačí čestné prohlášení z práce atd. oni pak ti musí dokázat opak. do soudu oni nepůjdou.

Lacííí

10.10.2010 00:26:09
A ty zijes kde? Pochopil jsi to vubec? Muze tam sedet i Jezis, ale pokud budes majitelem auta ty, tak tu pokutu zaplatis ty a vo tom to je... uz chapes? smajl 44

Papír

10.10.2010 00:45:58
Hodně se mluví o modelu z Holandska, jakkoli nikdo přesně neví, co to znamená. Jakákoli snaha ale přenášet trestnost za přestupek na osobu, která jej nespáchala, ale nebude a nemůže fungovat. Byla by v rozporu s aktuálními principy správního trestání (zaviněná odpovědnost za přestupek konkrétní osoby), takže v tomto směru nadšené zastánce zrušení osoby blízké čeká také zklamání.

Je třeba si uvědomit, že správní orgán, který přestupek projednává, má vždy tzv. důkazní břemeno. To je vyjádřením známé zásady presumpce neviny. Konkrétně to pak znamená, že až do okamžiku, kdy Vám správní orgán prokáže vinu, nemůžete být shledán vinným a nesmí tak na Vás být nahlíženo!!!!

Jen velmi krátce na úvod zopakuji notorietu, že obecně platí, že nikdo není povinen vypovídat proti sobě nebo proti osobě blízké, pokud by jí takovou výpovědí mohl způsobit nebezpečí stíhání pro přestupek nebo trestný čin. Pro drobné zopakování jen doplním, že toto právo je zakotveno navíc i Listinou základních práv a svobod a jakkoli se příslušný článek Listiny odkazuje na "trestní" řízení, judikatura Evropského soudního dvora pro lidská práva ve Štrasburku výkladově rozšířila toto ustanovení na všechny druhy trestání, tj. i na přestupky. Toto ustanovení Listiny proto platí i pro přestupky. To uvádím na úvod, aby někoho nenapadlo argumentovat tím, že se na přestupky nevztahuje.

Vždy když byla na pořadu dne osoba blízká tak z ústavně-právní výbor Sněmovny vždy přišlo důrazné "nelze".

Zpět

-
Sponzoři klubu

Autokšeft Kernite Nissan Color Car Emado školní potřeby Stylemax reklamní agentura eLoading - webové stránky, e-shopy, profesionální e-systémy Motoron - výroba věcí pro auta Řeznictví Praha - Hudera a syn Vitráže - Sklenářství Vlašim Exkluzivní kosmetika

Děkujeme