Ahoj.
Než jsem zakoupil novou Eválii čerpal jsem zde mnoho rad a informací. Tak na oplátku přidávám svoje zkušenosti.
Mám Evalii (NV200), koupeno nové 2018 v ČR, motor 1,5 diesel (osvědčený, prověřený a letitý 1,5 Renault, 110 k), 6-manuál, 7 mís, klima i ve 3 řadě. Od roku 2018 je tato "rodinná" verze již pouze tento motor a tato převodovka. Ušetříte si starost s výběrem motoru, převodovky, doplňků a dodatečné výbavy, prodává se jediná verze, dokoupit můžete leda tak koberečky
Od 2018 už dávají na NV-200 15" ALU kola! Ale sehnat další sadu ALU na zimní kola od jiného výrobce se mi v ČR nepodařilo.
Spotřeba:
Prvních 10 tkm vyšší, potom skoro ze dne na den spadla na současné hodnoty. Najeto po necelém roce 25.000 km, spotřeba kombinace Praha-dálnice-okrsky 5,8-5,9. Na dálnici 6,2. Když připojím naložený vozík s plachtou tak na dálnici při 120 kmh zhruba 7,8-7,9. Když se snažím a nejdu dálnici (neumím jezdit po dálnici stovkou
lze jezdit i za 5,2.
Ostatní věci jako hluk při vyšších rychlostech, interiér, sedačky atd. - to auto snad dělají od začátku pořád skoro stejné. Včetně toho oranžového počítače "commodore"
Jedna pozitivní novinka tam je, integrovaná navigace s rádiem Clarion má docela velký displey na kterém se zobrazuje prostor za autem z kamery na zadních dveřích při couvání. Zastvíte na milimetr přesně před nárazníkem auta za vámi. Při silném slunečním svitu je displej hůře čitelný.
Poslední zkušenost - pokud dáte na kouli držák kol, nelze otevřít páté dveře ani po sklopení držáku. To je běžný problém všech vyklápěcích zadních dveří když je nízká nákladová hrana (Berlingo, ...)
Co mi opravdu vadí je vyšší hluk na dálnici, je to otravné.
Naopak, třetí řada sedadel pokud potřebuji odvézt 2 děti a tři dospělé. Do běžného auta se mezi dvě děcké autosedačky, mimo anorektiček, dospělý člověk nevejde (včetně Superbů, passatů a spol.)
Ale za ty peníze je Evalia super prostorné auto (5 let záruka). U francouzké konkurence za o málo větší auto připlatíte hodně přes 100 t. U německé konkurence ani nemluvě ...
Další zkušenosti přidám po více najetých kilometrech. Zatím vše bez závad.