Celkem:
členů4377
aut786
témat1373
příspěvků19563

Nejbližší sraz
Členové on-line (0)
Chat OnLine: 0 členů

Nejste přihlášen. Přihlašte se prosím vpravo nahoře, nebo se zaregistrujte.

Zpět

Biopaliva.
tom

07.12.2011 16:54:51
Tak trošku téma do pranice. Třeba vás zaujme a napíšete zkušenosti a postřehy.
auto.idnes.cz/tankujte-biolih-e85-muzete-usetrit-kazde-auto-ho-ale-nevypije-pry-/automoto.aspx?c=A101005_152001_automoto_fdv

tom

vik2

11.12.2011 20:50:01
Terrika mam teprve chvilku, takze jen informativne.

Po porade s "diesel-machrama" jsem se rozhodl pro mixovani nafty s olejem z marketu. Kdyz maji akci bejva od 22-26kc/l.

V lete jsem daval 50:50 mix s normalni naftou. Podle toho jak jsem to odhadl. + pridavani V.I.F.(udajne nejlepsi diesel aditiv). daval jsem ho 2x az 3x doporucene mnozstvi.

Zkousel jsem i jednou dat cistej rostlinej olej, ale auto spatne startovalo.... upustil jsem od toho...

kdyz jsem daval mene aditiv,,, motor mel tendenci klapat pri nizkem zatizeni.

V tomto obdobi davam max. 30% oleje. ale jak zacnou vazne mrazy asi upustim od oleje.

Zkousel jsem jezdit i na stare zasoby nevyjeteho motoraku 10W-40. a prevodaku. A to tak ze proste nalejes a dostatecne rozredis naftou.

Muj poradce me rekl neco v tomto smyslu: Motor Terrana II. bez IC je klasickej diesel s predkomurkou. Mechanicke cerpadlo, mechanicke vstriky. mechanicke turbo. Muzes jezdit na jakejkoliv olej. rostlinnym pocinaje, transformatorovym konce. Jen musis davat dost Aditiv. U oleje je problem s cetanovym cislem.

Hrudik

Tak to sem já

11.12.2011 21:22:31
Dobře ty smajl 44 Já osobně z vlastní zkušenosti.
Klasická Nafta spotřeba cca.9,5-11
Shell nafta 8,5-9,5
Bio nafta 10,5-11,5
Bio 100 11-12,5
Sou to spotřeby měřený kombinovanou jízdou a kdo mně zná tak ví že auto zase tak nešetřím smajl 1

Netopyr

11.12.2011 22:21:03
jaký oleje používáš?
MEŘO je metylester řepkového oleje, takže předpokládám, že řepkovej je ten hodnej :c)
naopak jsme slyšel že slunečnice je to nejhorší...

pokusy na motorech jsou OK, ale abych to zalepil nějakou uplnou sračkou se mi nechce :c))

Net.

vik2

12.12.2011 09:26:51
Hrudiku, zkousel jsi VERVU od Benziny?? Udajne uplne nejlepsi nafta. ja ji jednou zkousel a subjektivne super. Ale kdyz davam V.I.F tak tankuju beznou naftu u LukOil.

ja vubec nevim co to je MERO. Kupuju Ceresol, Lukanu, aj... Nektere jsou ciste repka, jine ciste slunecnice a nektere mixovane v nejakem pomeru.

Jen takovej poznatek.
Mel jsem naftu z kanistru cca 14dni. kdyz jsem to pak nalejval vsiml jsem si ze na dne jsou takove jakoby vlocky..... Ale olej z marketu je krasne cirej. A to mam starsi zasoby i 2 mesice.

Netopyr

12.12.2011 09:54:05
VERVA je předražená, podle testů ČZU (Česká Zemědělská Univerzita v Praze), co jsem před lety četl, tak je lepší obyč nafta a dvojnásobná dávka VIFu.
VERVA jako taková má "pouze" vyšší obsah vitamínů (jak Hrudík trefně označil aditiva smajl 26 )

naopak vychvalovanej SHELL se chová jako stará kurva - do německa a rakouska dodávaj naftu uplně jiné kvality než k nám a jejich slavnej Shell V-power je naprosto stejná kvalita jako jiný nafty... je to tak dva roky co se Shell HODNE zkazil, předtím fakt tu kvalitu měl.

Co se týče bionafty, narazil jsem na výbornej (ač starší) článek, který shrnuje vše (a ještě něco navíc) co jsem našel jinde na internetu:
www.nasepenize.cz/bionafta-vite-co-to-je-a-jake-ma-vlastnosti--2231

pointa je v tom, že se všude dočtete že někdo někdy zkoušel bionaftu a posralo mu to motor - že to bylo před lety kdy se jednalo o čisté MEŘO už ovšem nedodal.
všude se dozvíte, že BIONAFTA, přesněji SMĚSNÁ NAFTA obsahuje minimálně 30% MEŘO, ovšem kolik je maximum? může si to každej pumpař míchat jak chce? ne - maximum je 36% a tim pádem problémy jako byly se 100%ním MEŘO by neměly nastat.
další hodně důležitá info je, že B30 (Bionafta s podílem MEŘO 30, tedy Směsná Nafta) se z 90% rozkládá už během 21 dní - tedy nikoli během 3 měsíců jak se leckde dá dočíst, ale už během tří týdnů!! proto na denní ježdění ANO, ale na občasné ježdění je lepší si připlatit - co se týče životnosti nevím jestli/jak to ovlivňují aditiva jako např. VIF, který píše že snižuje negativní vlastnosti biopaliv... ona je otázka jestli rychlé rozložení bionafty je negativní :c)

co jsem se naopak ve článku nedočetl je, že zamrzá už při -7st, oproti standardní naftě která má teplotu zamrznutí nižší... ovšem to se dá dohnat právě např. zmiňovaným aditivem VIF.

Net.
PS. pokud byste narazili na podobně zajímavý článek (prosím ne pouze propagangu jak je potřeba kupovat jen nejdražší naftu, nebo naopak ať se jezdí bez úprav na olej i s hranolkama), jsem si jist, že je tady dost ropáků kteří takovéto informace ocení :c)

PPS: co se czu.cz týče, tak jim bezmezně věřím, když jsem tam před lety studoval, tak jsem se na katedře chemie dozvěděl spousty velmi zajímavých informací o olejích a palivech. Např. že CZU je (v té době byla) jedinou nezávislou institucí která testovala kvalitu paliv a na základě jejích výsledků se dávalo povolení pro prodej PHM v ČR? tedy KAZDA firma co vyráběla nebo sem vozila PH musela mít zkoušky u CZU? :c)

Netopyr

13.12.2011 11:12:39
ještě k bionaftě - našel jsem oficielní vyjádření ČOI ohledně kontroly pumpy ke které jezdím - je tam pár zajímavých info které jsem jinde našel bez ověření původu :c)

www.coi.cz/files/documents/coi-s-a-hl-p-rb-oil-s-r-o-ii.pdf

vik2

13.12.2011 17:36:34
Otazka: Co je to rozlozeni bio-nafty?? To jako ze se oddeli nafta od oleje???

navazna otazka: je pravda, ze cerpadlo honi naftu dokola?? z nadrze ke vstrikovacimu cerpadlu a z5 ?

Pokud ano,,, po nastartovani,,, nepromicha po par minutach obe slozky oddelene nafty????

Hrudik

Tak to sem já

14.12.2011 06:21:54
Pár článku okolo bio paliv
www.hybrid.cz/tagy/biodiesel

Netopyr

14.12.2011 10:46:16
VIK - ano, čerpadlo má přepad a vrací se nafta zpátky.
oddělené složky jsou nesmysl.

Net.

tom

14.12.2011 18:59:23
Kluci,koukám,že se s tím nepářete.... To jsou směsi,co mícháte... smajl 1

Hrudik

Tak to sem já

14.12.2011 19:14:26
Tom jak kdo od té doby co sem si udělal motor tak zásadně neexperymantuju ale jak vydíš jezdit se dá na vše co hoří. Co se týče oleju tak sem vyděl uprávy na olej jednalo se o ohřívací rohož do nádrže a předehřev v motoru aukro.cz/naftovy-predehrev-motoru-nafty-12v-i1985257366.html

Netopyr

14.12.2011 22:02:30
sem si zrovna dneska říkal, že by stačila rychlovarka na 12V a nějak to narvat do filtru :c)) a kuk - poláco to dělají lépe a pěkněji :c)

líbí se mi to a 450kulatejch je pohoda cena... jenom by to v tom případě chtělo ještě pořešit vyhřejvání nádrže a bude to uplně vpohodě :c)

otázka je přidaná hodnota oproti hadici kolem topení vzor Hrudík :c))

Net.

Hrudik

Tak to sem já

15.12.2011 22:42:57
Net. Když uděláš ten ohřev podle poláků tak nemusíš motat hadici
vik: nedával sem je nkam ale zítra ti zkusím nějak nafotit
tady je ten web co sem hledal kdo hledá najde smajl 7
www.rostlinnyolej.cz/cs/prislusenstvi-konverze-na-ro/vymeniky-ohrev-paliva/index.php

Zpět

-
Sponzoři klubu

Autokšeft Kernite Nissan Color Car Emado školní potřeby Stylemax reklamní agentura eLoading - webové stránky, e-shopy, profesionální e-systémy Motoron - výroba věcí pro auta Řeznictví Praha - Hudera a syn Vitráže - Sklenářství Vlašim Exkluzivní kosmetika

Děkujeme