si říkám co na ten ohřev bude říkat nafta...
je to prehistorickej článek (r.2002), ale přesto info o bodu vzplanutí nafty zajímavý:
www.petrol.cz/noviny/clanek.asp?id=2894
řekněme že bod vzplanutí nafty s 5%N95 bude někde kolem 50°C
qízová otázka - na kolik dokáže ohřát chladící kapalina (při termostatu 88°C) naftu, která teče velmi mírným průtokem skz hadičku omotanou kolem hadice s chladící kapalinou?
v létě k této teplotě musíme ještě přičíst potěmkinovu konstantu která zahrnuje vyšší teplotu vlastní nafty (-10st v zimě oproti 30st v létě) a případně vyšší teplotu v motorovém prostoru při stání na přímém slunci a/nebo v kolonách.
myslim, že taková teplota s přehledem přesáhne 70st, což je hodně nad bodem vzplanutí uváděným v normě...
jak moc bych se měl bát? :c)
ve výsledku vlastní vstřikovače mají výrazně větší teplotu a nic extra se neděje...
kde jsem udělal chybu ve svých úvahách?
Net.
PS: neměli bychom přejmenovat téma na "biopaliva a vyhřívání"? :c)
PPS: našel jsem definici která mě trošku uklidnila :c)
Teplota vzplanutí (bod vzplanutí) - je nejnižší teplota, při které vzorek oleje za definovaných podmínek vyvine tolik par, že tyto při přiblížení zkušebního plamínku vzplanou a zhasnou. Teplota vzplanutí se vyjadřuje ve °C, její hodnota má rozhodující význam pro zařazení oleje z hlediska požárně bezpečnostní charakteristiky.